I en tid av ovisshet och fysisk distansering kan den digitala konsten komma att bli allt viktigare. Konstnären Bella Rune har skapat digitala skulpturer som genom AR-teknik tar konsten från konsthallarna ut till torget och till ”köttverkligheten”.
– Jag vet aldrig vad jag ska kalla det men jag brukar säga ”köttverklighet”, säger Bella Rune om den fysiska världen som tycks bli alltmer integrerad med den digitala.
Tillsammans med Västerås Konstmuseum har hon skapat appen ”Bella Runes Portal”. Åskådare kan via mobilen och ”augmented reality” eller förstärkt verklighet, uppleva olika skulpturer längs Karlsgatan och på torget utanför Skrapan i Västerås City.
Konstverket är också en hyllning till det delade offentliga rummet. Det rör sig mellan det privata och offentliga och undersöker vad som är tillåtet att skapa.
– När jag hörde att de här platserna var privatägda tänkte jag, kan en gata vara privat? Jag tänker mycket på hur vi förhandlar, hur gränserna förflyttas och vad vi får göra. Vad innebär det att ha rättigheter eller skyldigheter i en stad?
Bella Rune ville skapa något som är kopplat till vår fysiska värld. Hennes virtuella skulpturer är inspirerade av sådant som hon såg på Västerås gator, så som byggstenar och betongsuggor.
– Jag rörde mig mycket i området, tog bilder och mätte upp saker som jag såg. Jag ville skapa något där jag inte behövde tänka på att jag måste söka bygglov, att saker och ting hänger ihop eller att någonting kan ramla ner, något där man kan få det bästa av två världar, berättar hon och tillägger:
– Det har varit en upplevelse att kunna göra saker utanför museer och gallerier. Men som ändå är i rum som människor vistas i. Och det är ju de här digitala rummen. Det är våra nya rum.
Pressbild
Bella Runes digitala portal undersöker ömsesidigheten mellan konsten och tekniken, mellan den virtuella och fysiska verkligheten.
– Det har alltid varit så att det som händer i den tekniska utvecklingen påverkar konsten. Det här kanske är en expansion av hur vi förstår kropp, att vi börjar förstå att vårt medvetande befinner sig mer än bara i den här köttbiten, påpekar hon och säger:
– Jag tänker att jag är en generation som är hälften cyborg och hälften dinosaurie, eftersom jag har varit med i utvecklingen från början. För de som är väldigt unga, kommer det vara ännu mer självklart att det inte är någon skillnad mellan det digitala och köttverkligheten.
Bella Rune hoppas att hennes konstverk ska inspirera till lek även i det digitala och att man ska kunna dela upplevelsen med andra.
– Jag vill nog att den som upplever konsten på något sätt får en förstärkt skärpa i sin blick. Vi blir hemmablinda för det som är närmast oss. Jag vill att vi ger det en liten extra chans och att vi bara tittar och känner efter lite. Jag vill uppmuntra till konst och att man kan använda det digitala på andra sätt.
”Bella Runes Portal” finns både för Android och Iphone och kan laddas ned helt kostnadsfri.
Ava Rasolpour • 2020-09-24 Ava Rasolpour är redaktör, skribent och översättare på Lyktan med ett särskilt intresse för konst och kultur.
Andres Lokko • 2025-03-28
Det första försöket att återknyta till Estland slutade med ett rejält fiasko. Men efter en omstart i London började Andres Lokko åter närma sig sitt modersmål och sina föräldrars hemland.
Läs mer →
Loretto Villalobos • 2025-03-21
För första gången någonsin spelas en pjäs av den spanske dramatikern Juan Mayorga på en svensk scen. Loretto Villalobos träffade honom för ett samtal om pjäsen och om teaterns politiska potential.
Läs mer →
Ahmad Azzam • 2025-03-08
Efter Assads fall ser den syrisk-palestinska författaren Ahmad Azzam tillbaka på sitt land och 54 år av förtryck med viljans optimism och förnuftets pessimism.
Läs mer →